Wanneer kan ik een vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen?

  • Student-zelfstandige: als je weet dat je definitieve inkomen niet boven de vrijstellingsgrens van €8.204,59 zal liggen.
  • Zelfstandige in bijberoep: als je weet dat je definitieve inkomen als zelfstandige onder de vrijstellingsgrens van €1.8215,40 zal liggen.


Let op: blijkt het uiteindelijk dat je definitieve inkomen toch boven de vrijstellingsgrens komt, dan betaal je met terugwerkende kracht sociale bijdragen.


Wanneer gaat mijn aanvraag voor vrijstelling in?

Je moet je aanvraag indienen binnen een termijn van 12 maanden. Voor de voorlopige bijdragen begint deze aanvraagtermijn te lopen vanaf de eerste dag van het kwartaal volgend op het kwartaal waarvoor je de vrijstelling wil aanvragen. De kwartalen beginnen op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.Hoe vraag ik de vrijstelling aan?

  • Aanvraag online: de snelste en eenvoudigste manier om een vrijstelling aan te vragen is rechtstreeks via de portaalsite van het RSVZ. Klik hier om naar de portaalsite te gaan.
  • Papieren aanvraag: lukt het aanvragen online niet dan kan je nog kiezen voor een papieren aanvraag. Klik hier om naar het aanvraagformulier van Acerta te gaan. Hou er rekening mee dat het beslissen van de vrijstelling via de papieren versie langer duurt.
  • Vrijstelling aanvragen wanneer je bent gestopt: wil je vrijstelling vragen, maar ben je ondertussen volledig gestopt met je zelfstandige activiteit? Ga in dit geval hier naar het formulier van Acerta.


Let op: wie geen of verminderde bijdragen betaalt, bouwt ook geen sociale rechten op. Lees hier wat voor sociale rechten je opbouwt wanneer je sociale bijdragen betaalt.